Kan man fondspara sig till en miljon??!

Kan man, som lågavlönad arbetare i en liten stad i mitten av Svealand, skrapa ihop en miljon på enbart fondspar?
Med 500 svenska kronor i potten som startkapital, ska jag försöka. Kommer jag under min livstid komma upp i en miljon, eller är det omöjligt?

fredag 24 november 2017

Att så frön

Att spara i fonder kan liknas med att så frön. Jag gillar liknelser, ett sätt att få gemene man att förstå en komplicerad sak på ett lätt sätt. Att använda uttryck och liknelser från något som står mig varmt om hjärtat, nämligen trädgård och odling, lämpar sig bra när man talar om fonder.

Om vi tar en ärta som exempel. Vi tar vår ärta, sätter i jorden. Ärtan får arbeta under en tid och den växer upp, blommar och ger oss flera ärtor i belöning. Vi kan torka dessa ärtor och så dem igen. Om vi får ut tio ärtor av varje planerad ärta första året och sätter dem år två. Då får vi, om utfallet blir detsamma, 100 ärtor att skörda år två. År tre får vi 1000 ärtor att skörda.

Likadant är det med fonder.

Förhoppningen med fonder är ju att man sätter in pengar år 1 för att ta ut det dubbla, låt säga år 4. Så länge man hittar en fond, eller allra helst flera fonder, med hög avkastning varje år, kommer utgången bli att vi har mer pengar år 4 än år 1.

Om vi leker med tanken att den årliga avkastningen på fond A är 20 %. Vi sätter in 100 kr på fonden år 1. På ett år ökar den 20 %, vilket ger oss 120 kr att "sätta in" år 2.
År tre har dessa 120 kr ökat till 144 kr, år 4 173 kr och vid ingången av år 5 (efter fyra år i arbete) har de satsade 100 kr ökat till ca 207 kr. Total avkastning är då dubblad och blir 107 kr.

Med samma avkastning, 20 %, och med 1500 kr insatt varje månad, tar det 13 år att nå upp i ett samlat sparande på 1 000 000. Vilket ger en årlig avkastning på 174 588 kronor år 13.

Nu är det kanske inte troligt att det går att få 20 % avkastning per år. Dels behöver man sprida risken över olika fonder, dels kommer börsen gå upp och ner. Det är ju i alla fall ett mål bra som något. 

Dock är det bättre att låta pengarna arbeta, än att sätta in dem och glömma bort dem på ett sparkonto.

Varför det är så, ska jag titta närmre på vid ett annat tillfälle. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar